“Mensen willen boeken voelen en ruiken”

“Mensen willen boeken voelen en ruiken”

Oldenzaal -’Leuk dat die knaap dit doet. Hij steek zijn nek uit en dat is altijd goed’. Boekhandelaar Frans Weijland uit Apeldoorn, boekenkenner Seijer Troost uit OIdenzaal en kastelein Bas Boerrigter van café  De Engel zijn elk op eigen moverende redenen enthousiast over de eerste boekenmarkt op de Groote Markt in Oldenzaal. Ze gaven hun mening gistermiddag in woorden van gelijke strekking.

En de organisator zelf, Meriin Tiihuis,liep glunderend met de neus omhoog in het zonnetje. Hij zag dat het goed was. Het was een risico, een markt zo laat in het seizoen, maar het pakte goed uit.

Maar liefst 38 standhouders uit oostelijk Nederland hadden hun boekencollectie uitgestald en de belangstelling was groot ,,Het is precies goed zo, We hebben nog overwogen om een schrijver te laten komen, maar dat is iets voor een volgende keer”, zegt Tijhuis.

,,Mogelijk hebben wij als horeca wat te traag gereageerd om het te ondersteunen. Als de organisatie de volgende keer eens persoonlijk langskomt dan gaat het vast makkelijker.

Dit initiatief is alleen maar mooi”, aldus kastelein Boerrigter,

Seijer Troost ooit samen met voormalig boekwinkelier De Bruijn de gangmaker van de Koninginnedag  boekenmarkt, ziet de meerwaarde voor de stad,  ,,Zo’n jongen moet de kans krijgen om iets neer te zetten en van daaruit door te groeien. Deze eerste markt valt mij bijzonder mee”, aldus Troost.

Achter hem staan boeken breed uitgestald van uiteenlopen genres. Een klassieke uitgave ‘Goethe Gallerie staat in een bak naast boeken over zwangerschapsvoorlichting. Even verderop wordt een jaargang ’71 van Donald Duck aangeboden en ook verzamelaars van oude prentenboeken vinden

iets van hun gading.

Kookboeken zijn er ook volop, evenals oude Tom Poezen, Harry Potter’s of kostbare eerste drukken van literaire romans en dichtbundels.

,,Zo’n boekenmarkt is toch een zonnige opsteker in deze tobberige culturele tijden. Boeken blijven bijzonder”, vat een liefhebster haar indruk samen. Dat is ook de indruk van boekhandelaar Frans Weijland. ,,Online snuffelen en bestellen kan dag en nacht, maar veel mensen willen de boeken kunnen voelen en ruiken. Daarom blijft zo’n markt altijd iets houden.

Bron: tctubantia.nl

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>